Súgó / tippek

VASALÁS KISLEXIKON

A vasalás segédeszközei:

A vasalási segédeszközök megkönnyítik a különböző formák és nehezebben hozzá férhető varrások szakszerű, esztétikus vasalását.

Háztartási gőzfejlesztős vasaló:

A gőzös elektromos kézi vasalóknál is a fényesedés elkerülése végett gyakran használunk vasalóvásznat. A teflontalpas vasalók már nem igénylik a vasaló ruha használatát

Vasalóbak (vasalódeszka):

Keskeny fém vagy falábakon álló bak, amelynek a lapja vászonnal van bevonva.

Szoknyák, ruhák blúzok vasalására használjuk. A vasalandó ruhadarabokat felhúzzuk a deszkára és vasaláskor körbe forgatva a varrások nem nyomódnak át.

Ujja vasalófa:

Az összevarrt ujja vasalására használjuk vállvarrások, ujja karöltők ujja végek vasalását könnyíti meg.

Vasalóruha:

A vasaló vászon anyaga pamutszövet vagy pamut-lenvászon keverék összetételű. Vasaláskor a nedves vasalóvászon a vasalandó felületére kerül, és ezen keresztül kapja a textília a gőzt. A további hő és nyomás hatására a gőz eltávolodik a kelméből, és a forma rögződik.

A vasalás általános szabályai:

– Igyekezzen nyitott ablaknál vagy más fény-, illetve levegőforrás közelében vasalni.
– Vasalás előtt simítsa ki a ruhát.
– Biztosítson helyet a vasalódeszka környékén a vasalatlan és a vasalt ruhák számára, hogy ne kelljen időt pazarolnia az oda- és visszasétálással.
– Száraz vasalásnál, válogassa szét a ruhákat vasalási hőmérséklet szerint. A textíliák eltérő tulajdonsága miatt, ami az alapanyag különbözőségéből adódik a termékek vasalása előtt mindig próbavasalást szükséges végezni, és az anyag jellegének megfelelően kell a hőmérséklet szabályzót beállítani. Kezdje a legalacsonyabb hőmérséklettel, majd onnan haladjon a magasabb hőmérséklet felé (így megelőzheti, hogy véletlenül rossz hőmérsékleten vasaljon). Ha a hőmérséklet kritikus, akkor néhány percig pihentesse a vasalót, miután állított a hőmérsékleten.
– Ha nem biztos valamilyen ruhadarab vasalását illetően, akkor a szövet egy nem látható sarkában végezzen próbavasalást.

– Használjon ujjafát, hogy ne vasaljon gyűrődést az ingujjakba.
– Ha nagyobb darabokat vasal, például lepedőt vagy asztalterítőt, akkor a vasalódeszka köré állítson székeket, és a már kivasalt részeket hajtogassa a székekre.
– Ha különösen szép éleket szeretne, használja a fokozott/turbó gőz funkciót.
– A bő szabású ruhák esetén tartsa a vasalót egy ujjnyival a ruha felett és alkalmazza a fokozott/turbó gőz funkciót.

Hőfok beállítása:

Különböző összetételű anyagok mindegyike más és más hőfok beállítást igényel:
– SZINTETIKUS ANYAGOK ÉS SELYEM – Alacsony vagy közepes hőfok.
– PAMUT ÉS LEN – Magas hőfok.
– GYAPJÚ – Közepes vagy magas hőfok (a fényesedés megakadályozására használjon vasalóruhát).
– BÉLÉSES RUHÁK – Ha a ruhának bélése van, ellenőrizze a címkét és vasalja azt külön. Ha a bélés anyaga más, mint a ruha anyaga, akkor esetleg más hőfok-beállítás szükséges.

A ruhák vasalásának technológiája:

Ing vasalása

Ne feledje: mindig hosszirányú, egyenes mozdulatokkal vasaljon, mivel a körkörös mozdulatok károsíthatják az anyagot.

1.     A kézelő, gallér simítása mindkét oldalról. Haladjon a gallér csücskei felé, majd vissza a közepe felé.

2.     A eleje gomboláspánt vasalása a fonák oldalról.

3.     Az ujja ujjafán történő körbe vasalása.

4.     Az ing jobb elejétől kezdve körbevasalása.

5.     A vállak, háta varrás bőséghajtás vasalása.

6.     Vállfán ellenőrzés.

7.     Esetleges hibák javítása /újra vasalása/.

Nadrág vasalása

1.     Zsebek: terítse ki a zsebeket a vasalódeszkán és vasalja le. 

2.     Derék (korc): A derékrészt húzza rá a vasalódeszkára. Vasalja le a nadrág felső részét, majd forgassa a ruhát körbe a vasalódeszkán, közben vasalja le.

3.     Lábszár (belülről): Fektesse a nadrág szárait egymásra és simítsa le. Illessze egybe a szárak belső varrását és vasalja le az alsó szár belső részét, ehhez hajtsa vissza a felső szárat. A másik szárával ugyanígy járjon el, csak előtte fordítsa meg a nadrágot.

4.     Lábszár (kívülről): A lábszár belső varrása továbbra is illeszkedjen egymáshoz, így vasalja le a lábszár külső részét. Ha élt akar bele, használja a gőz rásegítőt.

Tipp: Gyapjú vagy sötét színű szövet vasalásakor gyakran kifényesedik az anyag. Hogy elkerülje a nem kívánatos kifényesedést, használjon vasalóruhát.

Húzózáras ruhák vasalása

1.     Az alábbi utasítások betartásával könnyű a húzózáras ruhák vasalása.

2.     Először is húzza fel a húzózárat.

3.     Vasalja le a belső húzózárat a vasaló hegyével.

4.      Húzza le a húzózárat és enyhén vasalja le a környező szövetet.

5.     Húzza fel a húzózárat és vasalja le a szövet külső oldalát.

Tipp: Ne vasalja le a műanyag, nylon vagy poliészter húzózárak fogát, mert az ilyen húzózár elolvadhat.

 

Anyagféleségek és vasalásuk legjobb módja:


KORD ÉS BÁRSONY

Tegyen egy vastag törölközőt a vasalódeszkára. Fordítsa ki a ruhát és vasalja ki. A nehezen vasalható részeknél alkalmazza a függőleges gőzt.


PAMUT

A ruhát vasalja a színén, gőzölve vagy száraz vasalóval. Ha sötét színnel kell dolgoznia, fordítsa ki a ruhadarabot, hogy ne fényesedjen ki.


POLIÉSZTER

A poliészter nem természetes szál, így általában alacsonyabb az olvadáspontja. Feltétlenül ellenőrizze a ruha címkéjén a hőfok beállítást.


FÉMSZÁLAS ANYAGOK

Kerülje a magas hőfokot. Helyette langyos vasalót használjon, vékony vasalóruhával, és a vasalót enyhén nyomja rá az anyagra.

SELYEM, MŰBŐR

Mindig a visszáján vasalja. A tiszta selymet nedvesen kell vasalni, azonban spriccelni nem szabad, mert foltos maradhat; a nyersselymet szárazon kell vasalni. A bársonyt, akrilt, kordot, hímzett ruhadarabokat és műbőrt úgyszintén a visszáján kell vasalni.

Tegyen egy törölközőt vagy lepedőt a vasalódeszkára, hogy a ruha ne fényesedjen ki.


HÍMZÉS ÉS CSIPKE

Tegye a ruhadarabot puha anyagra. Használja a gőzt és kerülje a nyomást.


KÖTÖTT ANYAGOK

Nagyon fontos, hogy kötött anyagoknál ne nyújtsuk meg a szálakat azzal, hogy hosszirányban vasaljuk. Ehelyett célszerű a vasalót rányomni az anyagra, majd felemelni.


BOLYHOS SZÖVET, BUKLÉ

Helyezze a ruhát kifordítva egy párnázott felületre, és nyomás nélkül alkalmazzon fokozott gőzt. Ezután gyengéden kefélje, vagy rázza át a ruhát.

 

Vasalási tippek:

– HATÉKONY VASALÁS:
Ne alkalmazzon körkörös mozdulatokat, mert ezek megnyújtják a szövetet. A makacs ráncoknál vasaljon szálirányban és használja a fokozott gőzt.


– VARRÁSOK SIMÍTÁSA:

Először kézzel simítsa a varrásokat. Ezután vasalja le belülről, majd kívülről a varrást.

-MELEGÍTÉS és GŐZÖLÉS:
Simítsa ki a ráncokat és tegye vonzóvá a ruhát a meleg és gőz együttes hatásával. Ez még mindig verhetetlen megoldás a szálak lágyítására és kiegyenesítésére, valamint a szövet rugalmasságának biztosítására.


– GYŰRŐDÉSEK CSÖKKENTÉSE:
Vasalás után rögtön akassza fel a ruhákat vállfára. Ha keményítőt használ, először a ruha alsó részét spriccelje be, majd csavarja fel a ruhát. Így a szövet be tudja szívni a nedvességet a vasalás előtt. Ellenőrizze a vasaló hőfokát. Ha sistereg, amikor a szövethez ér, akkor csökkenteni kell a hőfokot.


– KÉNYES SZÖVETEK KEZELÉSE:

A különösen kényes szövetek jól reagálnak, ha vasalóruhával vasaljuk őket.
– NAGY DARABOK VASALÁSA: Nagy darabok vasalásához nagy terület kell. Különösen hasznos, ha a vasalódeszka szélesebbik részét használjuk. Tehetünk műanyag asztalterítőt vagy egy régi lepedőt a földre a ruha mögé, hogy tiszta maradjon.


– KIEMELKEDŐ, HÍMZETT MINTÁK:

A hímzések vasalása sokkal könnyebb, mint sok ember gondolná. Egyszerűen helyezzük a ruhát színével lefelé egy bolyhos törölközőre és gőzöljük át.


– A SZÖVET KIFÉNYESEDÉSÉNEK CSÖKKENTÉSE:

Vizezzük be a vasalóruhát és csavarjuk ki, majd helyezzük a kifényesedett anyagfelületre és vasaljuk. Ismételjük többször, amíg az anyag majdnem száraz nem lesz. Puha kefe segítségével lazítsuk fel a szövetet.


– TÖKÉLETES ÉL: Vasaljuk le az éleket, majd gőzöljük át.


– GALLÉR, KÉZELŐ ÉS KORC VASALÁSA:

Kerülje a ráncok kialakulását, ezért először a belső oldalt vasalja, majd a külsőt.


– KÉNYES GOMBOK MEGÓVÁSA:

A gombokat úgy tudjuk megóvni, ha letakarjuk egy kanállal. Egyszerűen tegye a kanalat a gombra és vasalja körül.


– FODROK ÉS HÚZÁSOK VASALÁSA:

Próbálja meg belülről vasalni, a külső széltől a rakás felé. Ha az anyag túl nehezen kezelhető, akassza vállfára a ruhát, és alkalmazzon függőleges gőzölést.


– RAKÁSOK VASALÁSA:

Kezdje lentről, a rakás belsejét vasalva, majd haladjon kifelé. A rakások elrendezéséhez alkalmazza a gőzölést.

 

 • A vasalt ruhákat rögtön akasszuk fogasra, és hagyjuk kihűlni. Nyirkos állapotban semmilyen holmit ne tegyünk be a szekrénybe. (Tausz György)

 • Vasalásnál ne alkalmazzon körkörös mozdulatokat, mert ezek megnyújtják a szövetet. A makacs ráncoknál vasaljon szálirányban és használja a fokozott gőzt. (Tefal)

 • A bársonyt hagyományosan vasalni nem szabad, mert tönkremegy! (Tausz György)

 • Kord és bársony vasalása: Tegyen egy vastag törölközőt a vasalódeszkára. Fordítsa ki a ruhát és vasalja ki. A nehezen vasalható részeknél alkalmazza a függőleges gőzt. (Tefal)

 • Jobb eredményt ér el, ha a frissen vasalt ruhát egy pár órára hűlni/pihenni hagyja, mielőtt felveszi. (Tefal)

 • A tökéletességre való törekedésnek is megvannak a határai. Vannak darabok, amelyeknek a vasalása kikezdi az ember hírnevét. A farmernadrágot például csak kézzel kell kisimítani, és ugyanez mondható el a konyharuháról, zsebkendőről és alsóneműről is. (Tefal)

 • gőzölős vasalónak két fajtáját különböztetjük meg. Az egyik a hagyományos háztartási vasaló, amelynél a gőz a talpnál keletkezik és kis nyomású. Olyat érdemes vásárolni, amelynél be lehet állítani, hogy csak gombnyomásra engedjen gőzt. Biztos voltunk már úgy, hogy elkezdtünk egy inget vasalni és mire a végére értünk az eleje ismét gyűrött lett. Ez azért van, mert nedvesen az anyag továbbra is képlékeny marad, ha viszont kiszárítjuk, akkor nem fog a vasalódeszkán újra meggyűrődni. Ha a vasaló folyamatosan ömleszti a gőzt, az anyag nem tud kiszáradni, és könnyen összegyűrődik újra. (Majoros Zsuzsa (Varróház Online))

 • Ha a vasaló talpára ragad valamilyen anyag szabás-varrás közben, eltávolíthatja azt, ha a vasaló talpát 100% pamut, bolyhos törölközőn meghúzogatja, amíg még meleg a vasaló. (Tefal)

  • Egyoldalra vasalt varrásnál először összevarrjuk az alkatrészeket, majd egybe letisztázzuk a két szélt, és egyoldalra vasaljuk. Mivel a varrásszélek egybe vannak tisztázva a varrat tartósabb, sőt, itt lehetőség nyílik színoldalról dísztűzést készíteni, ami tovább növeli a varrat tartósságát. (Majoros Zsuzsa (Varróház Online))

  • Ha a ruhának bélése van, vasalja azt külön és ellenőrizze a címkét. Ha a bélés anyaga más, mint a ruha anyaga, akkor esetleg más hőfok-beállítás szükséges. (Tefal)

  • Minden kényesebb anyagot bal felén vasaljunk. Ahol pedig kénytelenek vagyunk a színét is átvasalni, a vasalás ruhán keresztül történjen. Bal oldalán vasaljuk a kézimunkát, hogy a hímzés kidomborodjon. A ruhákat egészen szárazra kell vasalni, különben a varrások összehúzzák az anyagot. (Tausz György)

  • Gyapjú vagy sötét színű szövet vasalásakor gyakran kifényesedik az anyag. Hogy elkerülje a nem kívánatos kifényesedést, használjon vasalóruhát vagy öreg zsebkendőt. (Tefal)

  • Ha az „ujjafa” nem tartozéka a vasalódeszkádnak, jól használható helyette egy összehajtogatott frottír törölköző, amelyet a kabát ujjába teszünk. (OFE)

  • Először az ing vagy a ruha nehezebb részeit, a gallért, a kézelőt, a zsabót, az ujjakat vasalja, majd utána a nagy felületeket, így ez nem gyűrődik össze, amíg az időigényes részekkel foglalkozik! (Tefal)

  • A bő szabású ruhák esetén tartsa a vasalót egy ujjnyival a ruha felett és alkalmazza a fokozott/turbó gőz funkciót. (Tefal)

  • Hosszú kabát és alkalmi ruha vasalása: Alkalmazzon függőleges gőzölést a vállfán lógó ruha felfrissítésére. (Tefal)

  • A vasalás lényege, hogy az anyagok számos egymás mellett futó, egymással gyengén összekapcsolódó, hosszú molekula szövedékéből épülnek fel. Hő hatására ezek a kötések felbomlanak, a rostok kiegyenesednek, majd a szövet hőmérsékletének csökkenésével, kihűlésével, immáron az új rostelrendeződésnek megfelelően, más helyen alakulnak ki a molekulák közötti kapcsolatok, így a gyűrött anyag szálai kisimulnak. (Majoros Zsuzsa (Varróház Online))

  • Száraz vasalásnál, válogassa szét a ruhákat vasalási hőmérséklet szerint. Kezdje a legalacsonyabb hőmérséklettel, majd onnan haladjon a magasabb hőmérséklet felé (így megelőzheti, hogy véletlenül rossz hőmérsékleten vasaljon). Ha a hőmérséklet kritikus, akkor néhány percig pihentesse a vasalót, miután állított a hőmérsékleten. (Tefal)

  • Száradás után magas hőfokon, vasalóruha segítségével vasalja és gőzölje a csipkét. (Tefal)

  • Minden varratot vasalás kell kövessen. Ha utólag vasalunk az mindig észrevehető lesz a kész munkán. Úgy tűnhet, mintha feleslegesen szakítanánk meg ennyiszer a varrás folyamatát, de valójában e nélkül nem készíthetünk tökéletes ruhadarabot. (Majoros Zsuzsa (Varróház Online))

  • Mielőtt leülünk a varrógéphez, mindig készítsük ki a vasalódeszkát és a vasalót, hiszen minden varrás után fel kell állni és megvasalni az épp elkészült részt. (Majoros Zsuzsa (Varróház Online))

  • A vasalódeszkát állítsa csípőmagasságba, hogy elkerülje a görnyedt testtartást. (Tefal)

  • Nagy darabok vasalásához nagy terület kell. Különösen hasznos, ha a vasalódeszka szélesebbik részét használjuk. Tehetünk műanyag asztalterítőt vagy egy régi lepedőt a földre a ruha mögé, hogy tiszta maradjon. (Tefal)

  • A vizes ruha valójában nem is vizes, hanem nedves. Általában fehér pamutvászonból van. Egyik végét vízbe kell mártani, kicsavarni, majd ráhajtani a száraz felét és azzal is összecsavarni, így kellemesen nedves lesz. Ezt helyezzük a vasalandó részre. Teljes száradásig kell a vasalót a ruhán tartani. (Majoros Zsuzsa (Varróház Online))

  • Sajnos a vasalóknál is megmutatkozik az a jelenség, miszerint minél kisebb és könyebb valami, annál jobb. A pillekönnyű vasalókat öröm kézbe venni, de mivel itt a nyomás is számít, valójában az a jó, ha egy vasalónak van súlya. (Majoros Zsuzsa (Varróház Online))

  • Csak azokat a holmikat vasaljuk, amiket feltétlenül muszáj! Sok anyag nem igényel vasalást. (Tausz György)

  • Ha gőzölős vasalónk van, az nagyon praktikus, mert a teljesen megszáradt ruhát is könnyen kivasalja. (OFE)

  • A varrásszéleket lehet szétvasalni és egyoldalra. Mindig előre ki kell gondolni melyiket fogjuk használni. A kettőt egy ruhadarabon belül csak ritkán kombináljuk.
   A szétvasalás számít az elegánsabbak, viszont kevésbé tartós. Ilyenkor a kiszabott alkatrészeket előre le kell tisztázni külön-külön, összevarrni, majd ezt követi a vasalás. 
   (Majoros Zsuzsa (Varróház Online) 

   • Tekintettel az előkészületekre, jobb nem napi feladatot csinálni a vasalásból.
    Akárcsak a 
    mosásnál, a vasalásnál is célszerű az igényelt hőfok szerint előre szortírozni a ruhákat: előre venni az alacsonyabb hőfokot igénylő szintetikus anyagokat, és a végére tartogatni a nagy hőfokon vasalandó pamut és len ruhadarabokat. Hamarabb melegszik fel a vasaló, mint ahogy kihűl. (Tefal)

   • Vasalás előtt simítsa ki a ruhát. (Tefal)

   • Először kézzel simítsa a varrásokat. Ezután vasalja le belülről, majd kívülről a varrást. (Tefal)

   • Kezdje lentről, a rakás belsejét vasalva, majd haladjon kifelé. A rakások elrendezéséhez alkalmazza a gőzölést. (Tefal)

   • A vasalás nem különbözik a mosástól. A művelet elkedvetlenítő jellegét igazolja az is, hogy a nők inkább többször vasalnak, mintsem hogy összegyűjtsék egy nagy hegybe a vasalnivalót. (Tefal)

   • Vasalás után rögtön akassza fel a ruhákat vállfára. Ha keményítőt használ, először a ruha alsó részét spriccelje be, majd csavarja fel a ruhát. Így a szövet be tudja szívni a nedvességet a vasalás előtt. Ellenőrizze a vasaló hőfokát. Ha sistereg, amikor a szövethez ér, akkor csökkenteni kell a hőfokot. (Tefal)

   • Biztosítson helyet a vasalódeszka környékén a vasalatlan és a vasalt ruhák számára, hogy ne kelljen időt pazarolnia az oda- és visszasétálással. (Tefal)

   • A vasaló hőmérsékletét a textilanyagnak megfelelően válasszuk meg. Forró vasalót csak mosóanyagok vasalásánál használjunk, selymet és szintetikus kelméket elegendő langyos vasalóval átsimítani. A vasalót mindig jobbról balra csúsztassuk a ruhán, majd haladjunk visszafelé. Ha szálirányba vasalunk, nem húzódik össze az anyag! (Tausz György)

   • Négy tényező befolyásolja a vasalás eredményét, a hőmérséklet, az idő, a nyomás és a nedvesség. Ez annyit jelent például, hogyha egy anyag nem engedi meg, hogy magas hőfokon vasaljunk, akkor fokozhatjuk a vasalás minőségét azzal, hogy ránehezedünk a vasalóra (növeljük a nyomást) és hosszabb ideig tartjuk az anyagon. (Majoros Zsuzsa (Varróház Online))

   • Igyekezzen nyitott ablaknál vagy más fény-, illetve levegőforrás közelében vasalni.

   • pamutanyagok jól vasalhatók, de mindig a színén vasaljuk nedves állapotban. Ne hagyjuk teljesen megszáradni, mert úgy nehéz kivasalni. (Tausz György) 

   • A gombokat úgy tudjuk megóvni vasaláskor, ha letakarjuk egy kanállal. Egyszerűen tegye a kanalat a gombra és vasalja körül. (Tefal) 

   • A nyakkendőt csak nedves ruhán át, középmeleg vasalóval vasaljuk. Az élekre vigyázzunk, ne nyomkodjuk le. (Tausz György) 

   • Ha a vasalódeszkára strapabíró alufóliát feszítünk ki és azt puha kendővel lefedjük, áramot spórolhatunk. Így ugyanis jobban visszaverődik a hő vasaláskor. 

   • Általános szabály, hogy ami nehezen vasalható, az nem is tartja meg a formáját, ami könnyen az formatartó. Például gyapjúszövetbe könnyen, gyönyörű élt lehet vasalni, és szépen benne is marad, míg egy pamutszövetet nehéz kivasalni és hamar újra gyűrött lesz. (Majoros Zsuzsa (Varróház Online)) 

   • A különböző anyagok más-más hőfokon vasalhatóak:
    Pamutszövetek: 240 fokon jól vasalhatóak, de ha szintetikus szállal kevert, a hőmérsékletet csökkenteni kell.
    Gyapjúszövetek: 180-200 fokon jól vasalhatóak és formatartó, szintetikus szállal keverve fényesedésre rendkívül hajlamosak.
    Viszkóz
    selyem-szövetek: 180-200 fokon jól simíthatóak, vasalhatók, nem formatartóak.
    Szintetikus anyagok: 160-170 fokon. (
    Majoros Zsuzsa (Varróház Online))
     

   • Kibolyhosodott pulóvereken a bolyhosodást mérsékelni lehet, ha a vasalás nedves ruhán keresztül történik! (OFE) 

   • Ha a vasalódeszkára egy vasalást segítő teflonos huzatot is ráhelyezünk, sokkal szebben és alacsonyabb hőfokon tudunk vasalni. (OFE) 

   • Zsírfoltot, rágógumit, esetleg ragasztót el lehet távolítani, ha a folt alá és fölé több rétegűre összehajtott papírtörölközőt helyezünk és közepesen meleg vasalóval, többször rövid ideig rávasalunk. Azért rövid ideig többször, mert a rágógumi és a ragasztó, ha túlmelegszik, meggyulladhat! (OFE) 

   • A gőzölős vasalók előnye, hogy a gőz a szárítás előtt fellazítja a textil rostjait, így jelentős mértékben megnöveli a vasalás hatásfokát és könnyedségét. (Tefal)

   • Először is spriccelje be az asztalterítőt és az asztalkendőket keményítővel. Állítsa a vasalót magas hőfokra, és erős gőzzel vasalja át a vászonneműt. Puha, fehér, nem bolyhos vasalóruhát helyezzen a vasalandó felületre, és gőzöléssel akadályozza meg a kifényesedést. (Tefal) 

   • A bársonyt a legegyszerűbben tollpárnán vasalhatjuk ki. Takarjuk le a párnát fehér ruhával és erre fektessük a bársonyt színével lefelé, azután tegyünk rá nedves ruhát és forró vasalóval vasaljuk, de ne nyomjuk rá. Felakasztva szárítsuk. A megszáradt anyagot puha kefével szálirányban enyhén keféljük át. (Tausz György) 

   • Szövetkabátokat, -szoknyákat, -nadrágokat vasalással fel lehet frissíteni, ha gőzölős vasaló víztartályába egy evőkanál ecetet adunk a vízhez. (OFE) 

   • Ha nem biztos valamilyen ruhadarab vasalását illetően, akkor a szövet egy nem látható sarkában végezzen próbavasalást. (Tefal) 

   • A sima, egyenes darabokat vasalás előtt széltében és hosszában húzogassuk ki, és mindig összehajtva vasaljuk. A gyapjúholmi vasalása gőzölgő vasalóval vagy nedves ruha alatt történjen, a selymeket viszont csak nyirkos állapotban szabad vasalnunk. (Tausz György) 

   • Ha nem gőzölős a vasaló, akkor vasalás előtt be kell locsolni a vasalni valót. Fontos, hogy a vízzel történő bespriccelés után szépen hajtogassuk össze, és 1-2 órát hagyjuk állni, hogy egyenletesen átnedvesedjenek a ruhák. (OFE) 

   • Ha különösen szép éleket szeretne vasalni, használja a fokozott/turbó gőz funkciót. (Tefal) 

   • A szépen vasalt ruha előfeltétele az egyenletes és nem túlzott nedvesítés. Ha nem gőzölős vasalóval vasalunk, a száraz ruhákat előbb permetezzük be vízzel és göngyöljük össze, hogy jól átnedvesedjenek. Műszálas anyagokat nem szükséges belocsolni. (Tausz György) 

   • düftin ágytakarónál nem kell vasalni a nem látható oldalt. A konyharuhát, asztalkendőt és zsebkendőt kettesével vagy hármasával is lehet vasalni. (Tefal)

   • Célszerű állítható magasságú vasalódeszkát használni, mert a saját magasságunkhoz tudjuk beállítani, nem fájdul meg a hátunk, kevésbé fáradunk el. (OFE)